Nieuws Juni 2024

26-06

Oranje zakt door de ondergrens

Met name in de 1e helft leverde Oranje een wanprestatie. Slachtoffer werd Joey Veerman met veel onnodig balverlies. Maar de rest van de spelers hadden ook gewisseld kunnen worden. Geen opbouw, geen structuur, geen briljante ideeën. De Oostenrijkers vonden het allemaal prima.

Voorsprong in de 6e minuut door een ongelukkig eigen doelpunt van Donyell Malen (die in de basis mocht beginnen). Het lukte Oranje niet de Oostenrijkers vast te zetten. En met alle respect: Oostenrijk is geen topland maar wel een eenheid.

Oorlog in de Nederlandse kleedkamer tijdens de rust. Het was Koeman die het boetekleed aantrok samen met aanvoerder Virgil van Dijk (die er in de 1e helft ook niets van bakte: alleen maar breedtepassjes, geen opbouw). Laat staan een pass over 30 meter.

Oranje begon sterk aan de 2e helft: in de 47e minuut 1-1 door een doelpunt van Cody Gakpo (1 van de beteren). Assist: Xavi Simons. Maar Oranje had de Oostenrijkers nog niet vast. In de 59e minuut 1-2 door een kopbal van Schmid. O.a. Wout Weghorst viel in en zorgde ervoor dat Memphis de 2-2 binnen kon schieten (zeker geen hands).

Met nog een kwartier te gaan was het zaak voor Holland om het ene punt mee te nemen. Daar dachten de Oostenrijkers anders over: 2-3 in de 80e minuut door Sabitzer. Oranje creëerde geen kansen meer. Eindstand: 2-3. Oranje 3e in de poule. Goede uitgangspositie in de achtste finale.

Maar met dit niveau zullen we moeite hebben met elke tegenstander (bv. Engeland). Het moet 4 klassen beter om verder te komen in het toernooi.

Eindstand in poule D: (Frankrijk – Polen werd 1-1 (penalty Lewandowski))

1. Oostenrijk (3-6)

2. Frankrijk (3-5)

3. Nederland (3-4)

4. Polen (3-1)

Opstelling Nederland: Verbruggen, Geertruida, de Vrij, van Dijk, Aké (65”van de Ven), Schouten, Veerman (35”Simons), Reijnders (65”Wijnaldum), Gakpo, Malen (72”Weghorst), Depay

In poule C werden 2 wedstrijden afgewerkt: Denemarken – Servië 0-0; Engeland – Slovenië 0-0