Nieuws Juni 2024

19-06

Portugal moeizaam langs Tsjechië

Met Barcelona-speler Cancelo in de basis en Barcelona-speler Félix op de bank, begon Portugal aan de klus tegen de Tsjechen. Achteraf bleek dat een zware klus te zijn ondanks de Portugese sterren Christiano Ronaldo, Pepe en Bruno Fernandes.

De Tsjechen hadden maar 1 doel: geen enkel doelpunt voor de Portugezen. 2 bussen voor de 16-meter. En af en toe een uitbraak. Doordat de Portugezen in de 1e helft niet in staat waren een opening te vinden was de ruststand logisch: 0-0.

Het eerste doelpunt kwam verrassend genoeg van de Tsjechen: 0-1 door een schot van Lukás Provod. Immense vreugde die overigens niet lang duurde. Bij een scrimmage voor het Tsjechische doel ging de bal via het been van Robin Hranác in het eigen doel: 1-1.

De coach van Portugal, Roberto Martinéz, bracht wat verse krachten in. O.a. Diogo Jota en Francisco Conceicáo. Naar later bleek, 2 goede wissels. In de 87e minuut een door de VAR afgekeurd doelpunt van Diogo Jota (buitenspel). De Tsjechen hielden het nog steeds op 1-1.

In de 92e minuut, als een duveltje uit een doosje, verscheen Francisco Conceicáo voor het Tsjechische doel. Met zijn linkervoet bepaalde hij de eindstand op 2-1. Grootse vreugde op het veld en bij de coaches en reserves. Het was gelukt de Tsjechische muur te slopen.

De statistieken zullen laten zien hoe groot de verschillen waren tussen de beide teams. En eerlijk gezegd: als je zo verdedigend ingesteld bent, verdien je ook geen 3 punten.

Enkele statistieken:

Portugal 7 schoten op doel; Tsjechië 1

70% balbezit Portugal

Portugal 13 corners; Tsjechië 0

Keeper Portugal 0 saves; Tsjechië 6

Opstelling Portugal: Costa, Dias, Pepe, Mendes (90”Neto), Dalot (63”Inácio), Vitinha (90”Conceicáo), Fernandes, Cancelo (90”Semedo), Silva, Ronaldo, Leao (63”Jota)

Coach: Roberto Martínez