Positie Aanvaller
DEBUUT VOOR BARCELONA
FC Barcelona - Real Betis Sevilla, 25 augustus 2019

Anssumane Fati (31 oktober 2002) werd geboren in Bissau, de hoofdstad van Guinee-Bissau. De spits verhuisde op zesjarige leeftijd naar Sevilla, waar hij begon in het jeugdteam van Sevilla. In 2012, op 10-jarige leeftijd, sloot hij zich aan bij de jeugdteams van FC Barcelona voordat hij zijn debuut maakte bij het eerste team in het seizoen 2019/20.

Op 25 augustus 2019 werd hij de jongste persoon ooit die speelde voor het eerste team van Barça in de competitie op de leeftijd van 16 jaar en 298 dagen. De spits, met rugnummer 31, kwam in de 78e minuut van de wedstrijd tegen Betis in het veld om Carles Pérez te vervangen in week 2 van het seizoen 2019/20.

Op 31 augustus 2019 werd Ansu Fati in een wedstrijd tegen Osasuna in El Sadar een van de jongste spelers ooit die scoorde in de competitie voor Barça. De spits, slechts 16 jaar en 304 dagen oud, scoorde met een goed geplaatste kopbal van Carles Pérez in de 2-2 gelijkspel in Pamplona.

Op 17 september 2019, op 16-jarige leeftijd en 321 dagen, maakte Ansu Fati zijn Champions League-debuut toen hij begon aan een wedstrijd tegen Borussia Dortmund in het Signal Iduna Park.

Het seizoen 2021/22 werd overschaduwd door blessures in het geval van de jonge Barça-parel. De Spaanse international liet echter flitsen van zijn onmetelijke kwaliteit zien en scoorde 6 doelpunten.

In september 2023 vertrok de aanvaller op huurbasis naar de Premier League en Brighton and Hove Albion werd zijn nieuwe werkgever. Na ervaring in Engeland en in de Europa League met Brighton, keerde hij in de zomer van 2024 terug om deel uit te maken van de selectie van Hansi Flick.

Op 3 september 2020 kwam Ansu Fati in de tweede helft van de wedstrijd van Spanje tegen Duitsland in het veld en werd daarmee een van de jongste spelers ooit die zijn debuut maakte voor het nationale team. De spits speelde zijn eerste grote toernooi voor het Spaanse nationale team op het WK in Qatar in 2022.